Проф. др Драгољуб Ђ. Кавран

Проф. др Драгољуб Ђ. Кавран

Проф. др Драгољуб Ђ. Кавран

Правни факултет

Проф. др Драгољуб Ђ. Кавран, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, рођен је 1933. године, у Београду, отац Ђура. Завршио III Мушку гимназију и Правни факултет у Београду, са одличним успехом. Награђиван. Докторирао са темом “Руковођење у органима државне управе” на Правном факултету Универзитета у Београду. Део своје специјализације обавио је у САД, Великој Британији, Италији. Језици: енглески, руски, италијански, служи се немачким и француским. Поред права студирао је и светску књижевност. Изабран за асистента за управно право и јавну управу на Правном факултету у Београду 1959.године, а за редовног професора Управног права и Науке о управљању 1980. године.

Након међународног конкурса 1998. године био је именован на положај Специјалног техничког саветника за Јавну управу Генералног секретара Уједињених нација са седиштем у Њујорку. Од 1983, уз послове Специјалног техничког саветника, обављао и дужност Регионалног координатора Програма развоја јавне управе и јавних финансија Уједињених нација за Европу, Блиски и Средњи Исток. У том својству организовао рад на анализи и усавршавању рада државне управе и јавних служби на Бахреину, у Бугарској, Грчкој, Египту, Јемену, Јордану, Катару, Кувајту, Оману, Мађарској, Пољској, Саудијској Арабији, Совјетском Савезу, Турској, Чехословацкој и Уједињеним Арапским Емиратима.

Године 1984. постављен је за в.д. директора Одељења за јавну управу у Сектору за Међународну техничку сарадњу и развој Уједињених нација. На захтев Наставно-научног већа Правног факултета, на Правни факултет у Београду вратио се 1986. Од тада одржава наставу из предмета Управно право и Наука о управљању на редовним и последипломским студијама. Биран за шефа Катедре за јавно право у три маха.

У Југославији је предавао на правним факултетима у Љубљани и Марибору, Подгорици, Новом Саду, Крагујевцу и Приштини. Предавао и на факултетима Организационих наука у Београду и Крању и на Факултету политичких наука у Београду.

У иностранству учествовао на бројним универзитетима у разним земљама. Предавао је на: Micigena – Ann Arbor, 1970. Курсеви на последипломским студијама: Управни системи у упоредној перспективи: САД, Совјетски Савез, Француска и Југославија. и курс: Искуства у учешћу грађана у управљању јавним пословима.

У току 1970. предавао на универзитету Колумбија, Мисури и Kent State Универзитету у Охају. Курсеви: Основе јавне управе, Модели јавних служби и Политичке и организационе детерминанте управљања јавним пословима.

Одржао предавања по позиву у области јавне управе, административног права, кадровске политике, управљања јавним пословима, упоредног права, организационе теорије и процеса административне реформе и реорганизације: у Канади: на Карлтон Универзитету и Универзитету Онтариј, У САД: на Колумбији, Fordham -у, Њујорк Универзитету, Државном Универзитету Мичигена, Универзитету Небраске, Универзитету Тексаса, Универзитету Кентакија и Универзитету Аризоне.

Био гостујући професор или предавао на универзитетима или Институтима за јавну управу у Великој Британији, Индонезији, Италији, Индији, Јапану, Јемену, Катару, Казахстану, Кенији, Кини, Киргистану, Монголији, Немачкој, Непалу, Пакистану, Португалији, Филипинима, Холандији, Туркменистану, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима, Замбији, Зимбабвеу и Шпанији.

Са писменим и објављеним рефератима учествовао је на преко стотину светских или међународних конгреса, симпозијума и конференција и семинара у Европи, Америци, Азији и Африци.

Вршио или врши дужности; председника Савеза удружења кадровских стручњака Југославије, председника Удружења за јавну управу Југославије, председника комисије за реформу високог образовања, подпредседника Савезне комисије за реорганизацију државне управе подпредседника Комитета за персонална питања Међународног Института за административне науке у Брислу, члана стручних група за образовање, за реорганизацију државне управе Међународног Института за административне науке, члан је радних група EGPA и Америчке асоцијације за јавну управу, итд.

Декретом Председника др Мугабеа, у периоду од маја 1987. до маја 1989. био Председник Комисије за ревизију јавне управе Зимбабвеа. Од 1989. године вршио је или врши дужност шефа мисија експерата Уједињених Нација ради истраживања и оцене рада органа државне управе и припреме пројеката управне реформе и реорганизације у бројним земљама у развоју.

Био је председник Секције: Будућност Јавне управе Светског Састанка експерата за јавну управу и финансије Уједињених нација у Arrowwood -у, маја 1992. године.

Био је члан мисија за реформу система управљања Светске банке и Уједињених Нација у Индонезији у више наврата.

На Листи сталних експерата Уједињених нација за област јавне управе више од двадесет година.

Био је Главни и одговорни уредник Југословенског часописа “Кадрови и рад” од 1970. до одласка у Уједињене Нације, 1981. године. Заменик је Главног и одговорног уредника часописа “Архив за правне и друштвене науке”.

Објавио је укупно 23 књиге и уџбеника у области јавне управе, теорије и праксе организације, кадровске политике и управне реформе и реорганизације. Коаутор је уџбеника објављеног у САД у више издања: ” Management in an International Context “; “Наука о управљању“, Организација, кадрови и управљање; Public Administration and Public Policy, Государственное Управлјеније и Государственнаја политика; Public Administration Policy Studies Volume I Administrative reform and Civil Service Training, Office for Project Services, United Nations Development Programme; Право и животна средина Зборник радова, уредио са Горданом Петковић;

Објавио преко 400 студија, монографских радова, чланака и прилога у Европи, Америци и Азији. Досада, водио је више од 60 пројеката у области управне реформе и реорганизације у преко 40 земаља, на 4 континента, након чега су вршене реорганизације државне управе и јавних служби у тим земљама. Подносио у више махова надлежним органима нацрте пројеката управне реформе у Србији и Југославији, а руководилац је пројекта реформе државне управе Црне Горе.