Проф. др Ники Агнантис

Проф. др Ники Агнантис

Проф. др Ники Агнантис

Проф. др Ники Агнантис је специјалиста патолог, доктор медицинских наука и Феллоњ оф тхе Роyал Цоллеге оф Патхологистс, редовни професор, Директор Института за патологију, бивши Декан Медицинског факултета у Јанини (Грчка) и Проректор истог Универзитета. Др Агнантис је завршила специјализацију патологије на Антиканцерском Институту у Атини, у болници “Свети Сава”, одакле прелази на Медицински факултет у Јањину, где је постала Директор Института за патологију 1991.
У току своје каријере боравила је на великом броју страних Универзитета, где се усавршавала, а касније као реномирани патолог и наставник предавала, углавном по позиву. Учетвовала је на преко 200 међунардних медицинских скупова, презентовала преко 300 радова и публиковала ин еџтенсо преко 200 стручно-научних радова на грчком и страним језицима. Учествовала је у организацији преко 50 научних скупова, конгреса, симпозијума, округлих столова и постдипломских курсева, у својству председника, генералног секретара или члана органиазционог одбора. Руководилац је познатих последипломских курсева из патологије на Медицинског факултету у Јанини, где је за све учеснике из наше земље увек обезбеђивала одређени број бесплатних места.
Члан је Председништва Европског Удружења Патолога и њигов Пресидент-елецт, а била је и Председник Грчког Одељења ИАП. Укупно је члан 34 Удружења, грчких и страних медицинских асоцијација. Од њих, у 18 је или председник или члан Управног тела. Др Ники Агнантис је члан издавачког и Уредничког одбора у преко 20 међународних или грчких медицинских часописа, међу којима: Патхологy Ресеарцх анд Працтице, Цанцер Молецулар Биологy и Јоурнал оф Патхологy . У водећим међународним часописима публиковала је у целини 142 рада, као и 27 научних публикација у облику монографија или књига, са укупним индексом цитираности од преко 820. Овакви феноменални стручно-научно публицистички резултати само потврђују изузетан квалитет и допринос који је проф. др Ники Агнантис дала грчкој и светској патологији. Она је добитник 16 почасних диплома и награда међу којима треба истаћи Почасну Диплому Европске Школе Онклогије, Почасну Диплому Европске Школе патологије, Грчког Антиканцер Института, Француске Националне Академије за Медицину, Дипломе УНЕСКО-а, и др.