Matematika prethodi svemu – sećanje na velikane srpske matematike

Matematika prethodi svemu – sećanje na velikane srpske matematike

Matematika je najbolji jezik fizičke stvarnosti. Dugo sam tražio razlog, zašto je to tako? Zašto to nije, npr. poezija? Zašto to nije slika? Zašto baš matematika, koja zapravo ima nešto metafizičkog, nadčulnog – nečega što je neopipljivo… Brojeve ne vidimo, oni ne postoje. Pitao sam se to sve dok nisam pročitao Milankovićevu knjigu KROZ CARSTVO NAUKA. Shvatio sam to duboko istražujući njegovu teoriju, osetio sam da čoveka iz prošlosti dovodi u sadašnjost. Zašto se čovek uopšte bavi naukom?  To je jedna od etičkih poruka Milutina Milankovića, njegove veoma duboke astro-fizike, gde je on pokazao i dokazao da MATEMATIKA PRETHODI SVEMU.

Prof. dr Velimir Abramović,
(Insert iz TV serije „Milutin Milanković – Putnik kroz vasionu i vekove“)

U cilju da matematiku približe što većem broju ljudi i predstave je onakvom kakva zapravo jeste – kao igru, strast i kreativnu veštinu, Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU organizovali su manifestaciju Maj mesec matematike, koju je Udruženje podržalo i uzelo učešće na nekoliko aktivnosti. U okviru ove manifestacije organizovane su širom Srbije brojne izložbe, predavanja, dečje radionice, filmske predstave, takmičenja i drugi interaktivni sadržaji.

Završna akcija ove manifestacije održana je 28. maja 2012. godine u svečanoj sali Rektorata, na 133-ću godišnjicu rođenja naučnika, čije ime s ponosom nosi naše Udruženje. Akciju su organizovali Univerzitet u Beogradu, Srpska akademija nauka i umetnosti i Udruženje Milutin Milanković.

Skup pod nazivom SRPSKI MATEMATIČARI, bio je posvećen Mihailu Petroviću – Miki Alasu i Milutinu Milankoviću, osnivačima poznate “Beogradske matematičke škole”.

Učesnike skupa pozdravili su: prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković.

Prof. dr Branko KovačevićAkademik Nikola Hajdin

 

 

 

 

 

Obraćajući se učesnicima skupa mr Slavko Maksimović između ostalog je rekao:

„Velikan srpske i svetske nauke zaslužuje mnogo više nego što je do sada urađeno. Milanković je danas ozbiljna naučna i ljudska veličina, privlačna za svestranija i detaljnija izučavanja, jer njegova naučna dela sve više dobijaju na vrednosti i aktuelnosti. Mnogi detalji iz njegovog života i rada još uvek su neistraženi i nepoznati javnosti. Kako mu delo sve više dobija na vrednosti i aktuelnosti, iskazuje se potreba za kompleksnijim proučavanjem brojnih aspekata njegovog života i rada. Iako Udruženje trenutno ima preko 200 članova različitih profesija i zanimanja, od učenika srednjih škola do akademika, očigledno je da izazovi na koje treba naći odgovore prevazilazi naše mogućnosti i uslove u kojima smo do sada radili. Za te ciljeve potrebno je angažovanje, pored ostalih, i naučnih institucija i zainteresovanih naučnih radnika. Potencijalnim istraživačima lika i dela Milutina Milankovića biće omogućen pristup u dokumetacioni centar – Digitalni legat Milutina Milankovića, koga su formirali Udruženje i Matematički fakultet, u kome će se na jednom mestu prikupljati, obrađivati, sistematizovati i digitalizovati dostupna arhivska građa o velikanu srpske i svetske nauke.”

O životu, naučnom radu i zanimljivostima iz života Mihaila Petrovića govorili su: prof. dr Ljubomir Protić, prof. dr Katica Hedrih i prof. dr Aleksandar Nikolić.

Prof. dr Ljubomir ProtićProf. dr Katica Hedrih

Sećanja i utiske o Milutinu Milankoviću, omiljenom i zanimljivom nastavniku, izvrsnom pedagogu i korektnom mentoru govorili su njegovi studenti: akademik Mileva Prvanović, akademik Bogoljub Stanković i prof. dr Dragomir Simeunović. Dr Milan Dimitrijević predstavio je rad Milutina Milankovića na rešavanju tajni ledenog doba.

Akademik Mileva PrvanovićAkademik Bogoljub Stanković

 

 

 

 

 

 

Prof. dr Aleksandar NikolićProf. dr Milan S. Dimitrijević

 

 

 

 

 

 

Dr Bojan Novaković je prikazao Milankovićev udžbenik Nebeska mehanika, koji se i sada koristi u nastavi astronomije.Predstavljanjem književnog dela Milutina Milankovića od strane prof. dr Slavice Garonja Radovanac i pričom dr Vlade Milićevića o zanimljivostima iz čestih susreta Milutina Milankovića i Mihaila – Mike Petrovića upotpunjena su sećanja na dvojicu velikana srpske matematike.

Dr Bojan NovakovićProf. dr Slavica Garonja RadovanacProf. dr Vlado Milićević