Одељење природно-математичких наука

 • Проф. др Петар Аџић

  Физички факултет Универзитета у Београду

  ОБРАЗОВАЊЕ И ЕДУКАЦИЈА:
  1976 Основне студије (Нуклеарна физика), Физички факултет, Универзитет у Београду,
  1980 Магистарске студије (Нуклеарна физика), Физички факултет, Универзитет у Београду,
  1985 Докторске студије (Нуклеарна физика), Физички факултет, Универзитет у Београду,
  2009 Избор у звање редовног професора (Физика честица), (more…)

 • Проф. др Вељко А. Вујичић

  Математички институт САНУ
  Проф. др Вељко А. Вујичић

  Проф. др Вељко А. Вујичић рођен је 1929. године у Никшићу, од оца Акима и мајке Љубице Вучинић, где је завршио основну школу и гимназију. Противавионску војну академију (Друга класа ПАВУ ЈНА) завршио је у Задру, после чега је предавао противавионску наставу гађања и инжењерију у Ужицу. На Природно-математичком факултету (студије за механику) Универзитета у Београду дипломирао је 1957. године, магистрирао 1959. и докторирао 1961. године. Године 1959/60. стажирао је на Механичко-математичком факултету Московског државног универзитета. (more…)

 • Проф. др Вера В. Вујичић

  Факултет Организационих наука
  Проф. др Вера В. Вујичић

  Проф. др Вера В. Вујичић, редовни професор Факултета организационих наука у Београду, рођена је 1947. године у Београду од оца Вељка Ковачевића и мајке Наде Чубриловић. У Београду је завршила основну школу и гимназију, након чега се уписује на групу за Математику, Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, где 1970. године стиче диплому математичара. У периоду од 1970. до 1972. проф. Вујчић похађа постипломске студије на Rutgers Универзитету у САД, где магистрира 1972. године са магистарским радом (more…)

 • Др Драгомир М. Давидовић

  Институт Винча
  Др Драгомир М. Давидовић

  Др Драгомир М. Давидовић рођен је 05.08.1944. у селу Врби, општина Гацко, у Херцеговини. Основну школу завршио је у Ади а гимназију у Сенти, све разреде са одличним успехом. Као ђак истицао се успехом у различитим областима. Два пута је као гимназијалац  на математичким такмичењима награђен другом наградом Србије а једанпут другом наградом тадашње Југославије. Такође је током школовања добио више књижевних награда од којих два пута прву награду часописа Змај. (more…)

 • Проф. др Јасмина Димитрић Марковић

  Професор Факултета за физичку хемију, Унивезитета у Београду
  Проф. др Јасмина Димитрић Марковић

  Датум рођења: 9.3.1965.

  Звање: редовни професор

  Адреса: Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Студентски трг
  12-46, 11000 Београд, Тел: 381 11 333 6624.
  Е-mail: markovich@ffh.bg.ac.rs (more…)

 • Проф. др Радосав Ж. Ђорђевић

  Електронски факултет Ниш
  Проф. др Радосав Ж. Ђорђевић

  Проф. др Радосав Ж. Ђорђевић, редовни професор Електронског факултета Универзитета у Нишу, рођен је 1933. године у селу Мали Вртоп, у Заплању, општина Гаџин Хан, оца Живојина и мајке Градимирке Станковић. Основну школу и гимназију учио је и завршио у Нишу, а на Математичкој групи Природно математичког факултета у Београду дипломирао је 1957. године. У току две школске године радио је као средњошколски професор у Гимназији “Стеван Сремац” у Нишу. Од 1960. године, тј. од оснивања првих факултета у Нишу, радио је прво на Техничком, а затим на Електронском факултету (more…)

 • Проф. др Јарослав М. Лабат

  Физички факултет
  Проф. др Јарослав М. Лабат

  Проф. др Јарослав М. Лабат, редовни професор Физичког факултета Универзитета у Београду, рођен је 1933. године у Бачком Петровцу од оца Михала и мајке Емилије Лачок. У родном месту је завршио основну школу и гимназију. Након матуре уписује се на Природно-математички факултет у Београду група физика где дипломира 1957 године. За асистента на истој групи је изабран 1958. године. Почетком 1961. одлази на последипломске студије на Универзитет у Ливерпулу (Енглеска) где докторира 1963. године са темом: ” Study of azimuthal pinch discharge in hydrogen “. (more…)

 • Проф. др Бранка Г. Лазић

  Пољопривредни факултет Нови Сад
  Проф. др Бранка Г. Лазић

  Проф. др Бранка Г. Лазић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, у пензији, рођена је 1937. у Суботици од оца Грује и мајке Звезданке Добрић. По народности је српкиња. Основну школу, Гимназију и Пољопривредни факултет завршила је 1960. у Новом Саду. Од 1. јуна 1960. изабрана је за асистента на предмету Повртарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, затим за доцента, ванредног професора, а 1982. г. изабрана је за редовног професора. Била је декан од 1985-1989., и у два мандата шеф Катедре за ратарство и повртарство. (more…)

 • Проф. др Зоран Марковић

  Професор Природно-математичког факултета, Универзитета у Београду
  Проф. др Зоран Марковић

  Датум рођења: 24.1.1948.

  Звање: Директор Математичког института

  Др Зоран Марковић је рођен 24. јануара 1948. године у Београду. Основну и средњу школу завршио је у Београду. Године 1971. завршио је студије на групи математика Природно-математичког факултета у Београду.

  Постдипломске студије из Математичке логике (more…)

 • Проф. др Жарко Д. Мијајловић

  Математички факултет
  Проф. др Жарко Д. Мијајловић

  Проф. др Жарко Д. Мијајловић рођен је 1948. у Прокупљу од оца Душана и мајке Љиљане. Први део основног школовања учио је у Прокупљу, док је други део, као и гимназију, завршио у Београду. Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду, група за математику, 1971. На истом факултету завршио је постдипломске студије 1973, док је докторску дисертацију Прилог теорији модела и Булових алгебри одбранио 1977. Од 1972. запослен је на Природно-математичком факултету, и члан је Катедре за алгебру и логику: најпре као асистент (1972-79), затим доцент (1979-86), (more…)

 • Проф. др Павле М. Миличић

  Професор Природно-математичког факултета, Универзитета у Београду
  Проф. др Павле Миличић

  Датум рођења: 12.4.1934. (вероватније 12.4.1932.), село Унач, Општина Плужине, Црна Гора

  Дипломирао је математику на ПМФ-у Београду 1958.г.

  Магистарски рад је одбранио 1965. г. (руководилац академик С. Аљанчић ).

  Године 1970. одбранио је докторску дисертацију (руководилац С. Курепа из Загреба). (more…)

 • Проф. др Градимир В. Миловановић

  Електронски факултет Ниш
  Проф. др Градимир В. Миловановић

  Проф. др Градимир В. Миловановић, редовни професор Електронског факултета Универзитета у Нишу, рођен је 1948. године у Зоруновцу код Књажевца (Србија) од оца Вукашина и мајке Вукадинке Савић. По националности је Србин, православне вероисповести. Основну школу завршио је у родном месту, гимназију природно-математичког смера у Књажевцу, а затим Електронски факултет у Нишу, на коме је дипломирао 1971. године са просечном оценом 9.54 на смеру за обраду података. Последипломске студије из области примењене математикезавршио је 1974. године (more…)

 • Проф. др Момчило Д. Милутиновић

  Пољопривредни факултет
  Проф. др Момчило Д. Милутиновић

  Проф. др Момчило Д. Милутиновић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, рођен је 1936. године у селу Горња Ржаница (Александровац-Жупски), од оца Драгутина и мајке Лепосаве Вилимоновић. Основну школу завршио је у родном селу, а Нижу реалну гимназију са малом матуром у Александровцу 1950. године. Средњу пољопривредну школу завршио је у Букову, код Неготина, Крајина 1954. године. На Пољопривредном факултету, Универзитета у Београду дипломирао је 1959. године. У току студија био је на пракси у СР Немачкој (more…)

 • Проф. др Ненад Младеновић

  Математички институт САНУ
  Проф. др Ненад Младеновић

  Проф. др Ненад Младеновић је рођен у Јагодини 1951. године. Све школе, укључујући и Природно математички факултет, група за математику (програмерско-кибернетски смер), завршио је у Београду.  Магистарске и докторске студије такође је завршио у Београду на Факултету организационих наука (ФОН) из области Операциона истраживања, под менторством професора Петрића. После одбране доктората 1988. године, бива референдумом изабран за продекана за истраживање на ФОН-у. Као доцент, 1991. године одлази на слободну научну годину у Монтреал, на позив професора Хансена, (more…)

 • Проф. др Недељко С. Парезановић

  Математички факултет
  Проф. др Недељко С. Парезановић

  Проф. др Недељко С. Парезановић, редовни професор Математичког факултета Универзитета у Београду, рођен је 1932. године у Ивањици, од оца Светомира и мајке Стајке Кривокућа. Основну школу је завршио у Ивањици, а средњу школу у Београду. Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду 1957. године на групи за механику. На истом факултету је одбранио и докторску тезу 1961. године.
  Од 1950. до 1957. године је радио у студију Радио Београда, а по дипломирању на факултету прелази (more…)

 • Др Милутин Пенчић

  Пољопривредни факултет
  Др Милутин Пенчић

  Др Милутин Пенчић, научни саветник, рођен је 1928. године у селу Градишту, општина Пирот од оца Милисава и мајке Лепосве рођене Петровић. Основну школу завршио је у месту рођења, а гимназију у Пироту 1947. године. Пољопривредношумарски факултет у Земуну, Универзитета у Београду уписао је 1947. године, а дипломирао на ратарском одсеку Пољопривредног факултата 1952. године. Од друге године студија стипендиста је САНУ, Института за физиологију развића и генетику. 1951/52. завршио је Школу (more…)

 • Проф. др Миодраг Петковић

  Електронски факултет Ниш
  Проф. др Миодраг Петковић

  Проф. др Миодраг Петковић је рођен 1948. године у Малчи код Ниша. Дипломирао је на Електронском факултету у Нишу 1972. године, а априла 1973. изабран је за асистента-приправника при Катедри за математику Електронског факултета у Нишу. Читав свој радни век, од 17. априла 1973. све до пензионисања 1. октобра 2015., провео је на Електронском факултету. Докторску дисертацију из области Нумеричке анализе одбранио је 1980. За доцента је изабран 1981., за ванредног професора 1986., а за редовног професора 1991. (more…)

 • Проф. др Надежда Петрановић

  Факултет за физичку хемију
  Проф. др Надежда Петрановић

  Проф. др Надежда Петрановић, редовни професор Факултета за физичку хемију Универзитета у Београду рођена је 1934. године у Београду, од оца Алексе Перића и мајке Јулијане Чех. Основну школу и гиманизију завршила је у Београду. На студије физичке хемије, Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, уписала се школске 1953/54 године, где је дипломирала 1959 године. По дипломирању, исте године, изабрана је за асистента на Катедри за физичку хемију Природно-математичког факултета у Београду.

  Школске 1962/63 године (more…)

 • Проф. др Јагош М. Пурић

  Физички факултет
  Проф. др Јагош М. Пурић

  Проф. др Јагош М. Пурић, редовни професор Физичког факултета Универзитета у Београду, рођен је 1942. године у Коврену од оца Мила и мајке Голфије, рођене Фуртула. Гимназију је завршио у Бијелом Пољу. Дипломирао је 1965. године, магистрирао 1969. на Групи за физику Природно математичког факултета у Београду, где је и докторирао 1972. године у области физичких наука. Од 1965. до 1967. године био је професор физике у Гимназији у Бијелом Пољу.
  На ПМФ-у у Београду ради од 1967. године као асистент где је за доцента биран 1973., за ванредног професора 1981., (more…)

 • Проф. др Зоран Стевановић

  Професор Рударско-геолошког факултета, Универзитета у Београду

  Датум рођења: 29.5.1956.

  Звање: Редовни професор, Шеф Центра за хидрогеологију карста

  Адреса: Универзитет у Београду – Рударско-геолошки факултет, Департман за хидрогеологију, Ђушина 7, 11000 Београд, Тел: 381 11 3219 233

  ОБРАЗОВАЊЕ И ЕДУКАЦИЈА
  1974 – 1979.        Основне студије, Рударско-геолошки факултет, Универзитет у Београду (more…)

 • Проф. др Катица (Стевановић) Хедрих

  Математички институт САНУ
  Проф. др Катица (Стевановић) Хедрих

  Др Катица Р. (Стевановић) Хедрих, доктор техничких наука, у звању редовни професор универзитета, (од 1986) је академик Академије наука високих школа (и универзитета) Украјине (од 1996), Академије наука високог образовања Украјине и интернационалне Академије нелинеарих наука Москва (од 1997). Активни је руководилац пројекта ОН174001  ”Динамика хибридних система сложених структура” (2011-2019) у Математичком институту Српске академије наука и уметности, који финансира Министарство образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије. (more…)

 • Проф. др Драгослав Херцег

  Природно-математички факултет Нови Сад
  Проф. др Драгослав Херцег

  Проф. др Драгослав Херцег, редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, рођен је 1948. године у Кули, Војводина, Србија, од оца Ђорђа и мајке Милосаве Пејак. Основну школу и Гимназију “Јован Јовановић Змај” завршио је у Новом Саду. На студије математике Природно-математичког факултета у Новом Саду уписао се школске 1967/68. године а дипломирао је 1971. На истом факултету је завршио последипломске студије, одбраном магистарске тезе (more…)

 • Проф. др Живорад М. Чековић

  Хемијски факултет
  Проф. др Живорад М. Чековић

  Проф. др Живорад М. Чековић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду, рођен је 1934. године у Коштунићима, код Горњег Милановца, од оца Милете и мајке Анђелије Јовковић. Гимназију је завршио у Чачку и матурирао 1954. Исте године уписао се на Хемијску групу Природно-математчког факултета (ПМФ) у Београду, где је и дипломирао 1960. Још као студент запослио се као демонстратор у Хемијском институту ПМФ-а, где је радио све до завршетка студија. После одслужења војног рока 1961., изабран је за асистента на Катедри за хемију ПМФ-а у Београду. (more…)

 • Др Жељко Чупић

  Научни саветник Института за хемију, технологију и металургију, Универзитета у Београду
  Др. Жељко Чупић

  Др Жељко Чупић научни саветник Института за хемију, технологију и металургију, рођен је 13. августа 1963. године у Београду, од оца Димитрија и мајке Љубинке Миливојевић. Основну школу завршио је у Железнику, а средњу Хемијску на Бановом брду, где је стекао диплому техничара за физичку хемију. Студије је уписао на Факултету за физичку хемију где је под непосредним руководством и менторством проф. Љиљане Колар-Анић и проф. Слободана Анића дипломирао 1989. године, магистрирао 1993. године и докторирао 1998. године одбранивши докторску тезу (more…)

 • Проф. др Валериј Васиљевич Козлов

  Prof. dr Valery V Kozlov

  Проф. др Валериј Васиљевич Козлов родио се  1. јануара 1950. године.  И Русији Кандидат физичко-математичких наука постао је  1974. године, доктор истих наука 1978., професор Московског државног универзитета имени Ломоносова, 1983, шеф  Катедре математичке статистике и случајних процеса МГУ 1999. године.  Дописни члан Руске академије наука (РАН) постао је 1997., а редовни члан 2000, потпредседник РАН  од 2001. године. Члан је неколико редакцијских одбора водећих научних часописа из математике и механике. (more…)